3. kohtumine 19.11, Tallinna Ühisgümnaasium

 




Novembri lõpus toimus Südamekese lasteaia töörühmade juhtide kolmas arengupäev. Kahjuks, osalejate ring oli seekord päris kitsas. Kohal olid Margit, Mirjam, Ülle, Jelena, meie koolitaja Allan.

Avaringis osalejad rääkisid oma ootustest tänasest päevast, tegid kohalolemise testi. Et ebavajalikud mõtted ja mured produktiivset tööd ei segaks, proovisime mõtete edasilükkamise võtet.

Tuletasime meelde ka eelmist arengupäeva. Kõigile jäid meelde kõigepealt situatsioonide lavastamised, toolidega harjutus, olulised aspektid koosolekute läbiviimisel (eesmärk, planeerimine, meene), aga ka tore  õhkkond ja maitsvad küpsised. Igaüks rääkis oma koosolekute läbiviimise kogemusest, edusündmustest, ülesannete valideerimisest. Kokkulepped jäid endisteks: telefone kasutame ainult vaheajal, ise valid - seisad või istud, positiivne suhtlemine, konfidentsiaalsus.

Kolmanda arengupäeva teemaks oli avalik esinemine. Mõtteharjutuse tulemusena selgus, et hea avaliku esinemise jaoks osalejad arvavad tähtsaks esineja välimust, kehakeelt, häält, kõne grammatilist õigsust, teema tundmist, ettevalmistamist, avatust, publiku ausust, viisakust, huumorimeelt, pauside hoidmist, karismat.

Teooriale järgnes praktika ehk erinevate situatsioonide lavastamine. Jelena ülesandeks oli õnnitleda oma kollegi abiellumise puhul kollektiivi ühisüritusel, Ülle sai juhuslikult kollegi juubelipeole, Mirjam – lastevanemate poolt korraldatud üllatuspiknikule. Osalejad kommenteerisid antud situatsioonide lahendamist, rollide täitmist. Kõik said oma ülesannetega edukalt hakkama, olid antud olukordades siirad, emotsionaalsed. Arutlemise käigus olid esile toodud situatsioonidele kiire reageerimine, inimestele otsa vaatamine, inimeste juurde lähenemine, publiku endaga kaasa haaramine, head naljad, heade hetkede meenutamine, tänu väljendamine. 

Järgmiseks ülesandeks oli lasteaia lõpupeo kõne koostamine. Kõne ettevalmistamiseks oli küll vähe aega aga suureks abiks olid kaardid märksõnadega, mida iga esineja endale kirjutas. Margit filmis kõike kõnesid osalejate telefonidele, nii et igaüks saaks ennast hiljem kodus vaadata-kuulata-analüüsida.

Ühisgümnaasiumi direktor Mehis Pever jagas meiega oma avalikke esinemiste kogemusi ja nippe.  Tema rõhutas järgmisi momente: publiku tajumine, nalja kasutamine, auditooriumile küsimuste esitamine, esinemisviis, esinduslik välimus, enesekindlus, konkreetsus. Ja, muidugi, esinemise kogemus.

Arengupäeva kokkuvõte. Osalejate arvates edukaks avalikuks esinemiseks on oluline: kõne grammatiline õigsus, emotsionaalsus, struktuur, illustreerivus, huumor, teema tundmine ja esineja huvi teema vastu.

Koduseks ülesandeks on koostada lasteaia lõpupeo kõne 2-3 minutiks ning teha videofail oma kõnega, mida saame  vaadata järgmisel arengupäeval.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

1. kohtumine 03.09, Uue- Kulli Loomekoda

TÖÖRÜHMAJUHTIDE TEISE HOOAJA TEINE KOOLITUSPÄEV

4. kohtumine 17.12, Tallinna Lasteaed Südameke